Libert Foundation Blog Banner
De wereld huilt om Mahsa Amini

De wereld huilt.

Op 16 september 2022 stierf in Teheran een 22-jarige Iraanse vrouw genaamd Mahsa Amini. De omstandigheden rondom haar overlijden zijn zeer verdacht, vermoedelijk door extreem politiegeweld.

Mahsa werd door de zedenpolitie gearresteerd omdat ze niet volgens de normen van de overheid gekleed was. Ze zou zonder hidjab (sluier, hoofddoek) buiten zijn geweest. Twee dagen na haar arrestatie is ze overleden in haar coma, volgens de politie als gevolg van hartfalen. Volgens ooggetuigen, die ook waren opgepakt, is ze zwaar door de politie mishandeld. Dit is ook bewezenverklaard door uitgelekte scans die aantonen dat ze is bezweken aan een hersenbloeding en een beroerte.

De dood van Mahsa leidde tot grootschalige protesten in het hele land en kreeg ook internationale aandacht. Wereldleiders, beroemdheden en internationale organisaties spraken zich uit over deze zaak en veroordeelden de Iraanse zedenpolitie en uitten hun solidariteit met de demonstranten. De demonstraties werden in meerdere wereldsteden overgenomen en werden wereldwijd op social media gedeeld. In plaats van het toegeven van het vreselijk behandelen van vrouwen verzette de politie zich nog heftiger en begon te schieten op de demonstranten, zette traangas en waterkanonnen in en beperkte de toegang tot internet. Tot op vandaag, 1 oktober 2022 worden er door demonstranten nog steeds geprotesteerd en worden hidjabs verbrand en haar afgeknipt als symbool voor het verzet tegen het verplicht dragen van bedekking voor het gezicht en haar van vrouwen.

Auteur: Liberty Biesma

https://www.libertybiesma.nl/